Care sunt responsabilitățile în cadrul căsătoriei?

Soțul trebuie să fie dedicat binelui soției sale. Apostolul Pavel îi îndemna pe frații din Efes: „Bărbaților, iubiți-vă nevestele cum a iubit Cristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea.“ (Efeseni 5:25). Iar fraților din Colose le scria, de asemenea, ceva asemănător: „Bărbaților, iubiți-vă nevestele și nu țineți necaz pe ele.“ (Coloseni 3: 19).

Pentru neveste, apostolul Petru are următorul îndemn: „Tot astfel, nevestelor, fiți supuse și voi bărbaților voștri, pentru ca, dacă unii nu ascultă Cuvântul, să fie câștigați fara cuvânt prin purtarea nevestelor lor.“ (1 Petru 3:1). Apoi continuă în versetul 7: „Bărbaților, purtați-vă și voi, la rândul vostru, cu înțelepciune cu neveste voastre, dând cinste femeii ca unui vad mai slab, ca unele care vor moșteni împreună cu voi harul vieții, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre.“

Apostolul Pavel le menționează corintenilor că responsabilitatea este egală: „Bărbatul să-și împlinească față de nevastă datoria de soț; și tot așa să facă și nevasta față de bărbat.“ (1 Corinteni  7: 3; 32-35).

Mai subliniem câteva lucruri legate de caracterul permanent al căsătoriei. Fariseii au venit la Domnul Isus și, ca să-L ispitească, I-au zis: Oare este îngăduit ca bărbatul să-și lase nevasta pentru orice pricină? Drept răspuns, El le-a zis: Oare n-ați citit că Ziditorul de la început i-a făcut parte bărbătească și parte femeiască și a zis: De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de nevasă-sa și cei doi vor fi un singur trup? Așa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă. Eu însă spun că oricine își lasă nevasta afară de pricină de curvie și ia pe alta de nevastă, preacurvește; și cine ia de nevastă pe cea lăsată de bărbat, preacurvește.“ (Matei 19: 3-6,9)

Prof. Tiberiu Lăpădătoni, Biserica Creștină Baptistă Speranța din Râmnicu Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *